A piros kaliforniai giliszta rendkívül hálás tenyésztési állatfaj. Ez a féreg szerves hulladékkal táplálkozik és kiváló minőségű szerves trágyává változtatja. A férgek tápláléka változatos: tehén-, ló-, kecske-, juhtrágya, nyúltrágya és így tovább. A trágya mellett, a férgek táplálkoznak a régi papírral, kartonnal, levelekkel, fűrészporral, szalmával és egyéb hulladékkal a mezőgazdaságból. Az emberi élelmiszer-ellátás hulladékai is nagyon jó ételek a földigiliszták számára. Minden étel amivel a férgek táplálkoznak elaprózott kell hogy legyen és nedves, mert a férgeknek nincs foguk, a táplálékot be szívják. A földigiliszták tápláléka semleges kell hogy legyen (pH: 6,8-7,2).


A kaliforniai piros giliszta, vagy népszerűen a Piros hibrid, hosszú válogatások után megszerezte a valóban lenyűgöző tulajdonságokat és jellemzőket, amelyek lehetővé teszik a termesztését, háziállatként. Bár mérete kicsi, 6-10 cm, súlya pedig alig egy gramm, reprodukcióval hihetetlen tempóban létre tud hozni fehérje tömeg mennyiséget, közel sem, nem képes előállítani egyik más állat- vagy növényfaj. A Piros hibrid "húsa" annak összetevői alapján egyenlő a borjúhúséval és jóval meghaladja a kereskedelmi húsfajtákat. A Mitchell skála szerint ami a hús biológiai értékének mérésére szolgál, a Piros hibrideket 61,3 jelzi. (Például, a többi hús: borjúhús - 62, halhús - 55, a kereskedelmi hús 48-50 és a szója - 36).


A lumbrikultura vagyis a földigiliszta tenyésztés a világon gyorsan növekszik, és kétfelé irányul, amelyek mindegyike lehet potencírozva a másikhoz képest a másikat. Az első a giliszta termelése a "hús" miatt - olcsó élelmiszer magas fehérje-összetételével a csirkék, halak, sertés vagy fehérjetartalmú lisztté való feldolgozása céljából, amely kiemelkedő része az állati takamránynak. A második cél/haszon az hogy a férgek, táplálkozásuk során szerves hulladékkal kiválasztódnak a legfinomabb humuszt ami gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és mikroorganizmusokkal, amelyek sokszor hatékonyabbak, mint a legbonyolultabb ismert vegyi és természetes trágyák. A lényeg az, hogy az élelmiszerükből ami a földigiliszták tápcsatornáján kereszül átmegy maximális koncentrációs műtrágyákát kapunk, ami a legjobb forma használhatóság szempontjából a növényi kultúráknak.
A kaliforniai gilisztát többnyire arra termesztik hogy földigiliszta humuszt állítsanak elő és képes annyit termeszteni amennyi a saját súja 24 órás időszakon belül. A giliszták elképesztő szaporodási teljesítménnyel rendelkeznek és 90 nap után válnak ivaréretté és kezdik a párzás.

Továbbá, képesek minden szerves hulladékot fogyasztanak és így megoldják a környezetszennyezési problémákat, motiválja a gazdálkodókat, hogy a kaliforniai gilisztákkal megoldják a hulladék lebomlását a nagy állattartó telepeken, ipari üzemekben, szennyvíziszapból, stb.
A fészekallj térfogata alapkivitelben 100x200x25cm alapban és élelmiszerben mintegy 100.000 darab érett gilisztát tartalmaz, ivadékokat és tojásokat. Ebben az alomban mintegy 25.000 ivarérett féreg található, a maradék ivadék, mert a kifejlett giliszták rosszul tűrik ha egyedül vannak és kívánatos hogy csak akkor legyenek elkülönítve, ha eladásra vannak előkészítve. Egy ilyen standard alom 90 naponként érett a felosztásra vagy 30 naponként az alomból ki lehet választani a kereskedelmi méretű példányokat.
A Kaliforniai gilisztát kültéren és beltéren is lehet termeszteni, de ügyelni kell számos tényezőre, mint például a hőmérséklet az alomban, a páratartalom és a pH érték.
Az optimális körülmények a kaliforniai giliszta termestésére:
Nedvesség 80-90% (min 60%, max 90%)
A hőmérséklet 15-20 C (min. 4C, max 30C)

pH = 5-9