EKO DAR SZUBSZTRÁT egy kiváló minőségű szerves trágya ami humuszgiliszta (egy olyan trágya és szerves hulladékok feldolgozásának terméke amit a piros kaliforniai giliszta végez), tőzeg és zeolit keveréke ami sötét színű és szagtalan. A szubsztrátumot, amelynek részei szerves vegyületek és egy baktérium, amely a környező talaj további bomlását segíti. A talajjavító nem tartalmaz kémiai adalékanyagokat, kórokozó baktériumokat és a toxikus elemeket. Mint ilyen, ideális a gyümölcsöknél, zöldségeknél, növényi kultúráknál való használatra, de kertészetben és erdészetben is.
Többször hatékonyabb, mint a legbonyolultabb ismert vegyi és természetes trágyák.
Cél: Vetéskor, szétültetésnél és vetésnál, csemeték termelésénél és zöldségek, gyümölcsök, virágok és egyéb kertészeti növények termesztésénél.
Használat: A szubsztrát megfelelő tartályokba való adagolása (konténerek, virágcserepek, stb).
Nincsenek korlátozások az alkalmazása során sem pedig negatív hatások túladagolás miatt
A HUMUSGILISZTA TALAJJAVÍTÓ HASZNÁLATÁVAL AMI NAGYOBB ZEOLIT- ÉS A TŐZEGTARTALMÚ A KÖVETKEZŐK ÉRHETŐK EL:
1. A NÖVÉNYEK JOBB NÖVEKEDÉSE ÉS FEJLŐDÉSE
2. A GYÖKÉR ÉS LEVÉLl TÖMEG NÖVEKEDÉSE
3. A TALAJ SZERKEZET JAVITÁSA
4. A NÖVÉNYEK ELLENÁLLÓ KÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE BETEGSÉGEKKEL ÉS SZÁRAZSÁGGAL SZEMBEN
5. A GYÜMÖLCSÖK ÉS VIRÁGOK SZÁMÁNAK ÉS MÉRETÉNEK NÖVELÉSE
6. A NÖVÉNYEK SZEBB MEGJELENÉSE


A szubsztrátum kémiai összetétele:
N = 50 és 150 mg/l
P2O5 = 80-300 mg/l
K2O = 100 - 400 mg/l
Sók <3 g/l
pH = 5,0-6,5
vízzáróság 300-700%

Eltérően más elérhető talajjavítóktól a hazai piacon (amiket hazai vagy külföldi gyártók által előállítottak) és amik többféle tőzegből alnak (többnyire világos és sötét), az EKO DAR TALAJJAVÍTÓ egy egyedülálló termék, amit egyedi recept alapján állítottak elő, mivel ezen készítmény, az EKO DAR humuszgiliszta saját kaliforniai giliszták gazdaságában termelt, tőzeggel és zeolital dúsított, hogy jótékony hatásával fokozza a növények növekedését, fejlődését és védelmét.

TUDOMÁNYOS TÉNYEK A SZUBSZTRÁT ELEMEIRŐL:
Földigilisztahumusz
A lumbrihumus (gilisztahumusz) a legjobb természetes ökológiai igen értékes szerves trágya, szerves hulladékot feldolgozó piros kaliforniai férgektől nyert - ideális az üvegházban, zöldség-, dísznövény- és gyümölcstermesztésnél.
A földigilisztával kezelt növények, legalább hétszer több C-vitamint tartalmaznak, mint azok, amiket műtrágyával kezelnek. Továbbá, a növények, amelyeket földigilisztahumusszal táplálnak sokkal gyorsabban és jobban fejlődnek, egészségesebbek és jobban ellenállnak a szárazságnak, a levelek nagyobbak, mint az műtrágyával kezelteknél, a virágok és a gyümölcsök jelentősen nagyobbak, gyorsabb az érlelés és sokkal kevésbé szükséges a vegyvédelem, a növény magassága 20-30% -kal nagyobb és az aszkorbinsav tartalom a gyümölcsöknél jelentősen növekszik, ha a növényeket földigiliszta szubsztrátummal kezelik.
A földigilisztahumusz rendkívül gazdag szerves egységekkel amik szükségesek minden növényi faj növekedéshez és fejlődéshez, mint például a nitrogén, a foszfor és a kálium és a nyomelemek, például magnézium, szelén, cink, bór, vas, kalcium és a kén, amik biokatalizátorként hatnak megkönnyítve a tápanyagok felhasználását minden körülmények között.


Az apró szemes szerkezete a földigilisztahumusznak sok előnye van a homok struktúrához viszonyítva, amely nem köti a tápanyagokat magahoz, vagy az agyag-szerűhöz, aminél a tápanyagok csapdába esnek ha a talaj nedves, és mint a beton nem engedik át a levegőt sem.
Ugyanakkor az apró szemes szerkezet köti a víz mennyiségét, akár 2-szer többet mint a saját súlya, lehetővé téve, hogy elérhető legyen a növények, amikor kell és a felesleges víz könnyen megtalálja az utat, így kiváló vízelvezető réteget képez.
Hasonló a helyzet az oxigénnel, amely felhasználja az apró szemes struktúrát hogy behatoljon a gyökerekhez és ez az egyik lényeges tényező a gyökérzet minőségi fejlődéséhez.


A földigilisztahumusz köti magához a káros anyagokat, ha jelen vannak már a létező szárazföldben vagy ha később jelennek meg. Az apró szemes szerkezete lehetővé teszi, hogy magához kösse a káros anyagokat, például nehézfémeket, oldhatatlan formába fordítsa őket, amelyben kevesebb less a kiadás a talajba, csökkentve azok veszélyes koncentrációját.
Mindezek a tulajdonságok javítják a talaj minőségét, így alkalmas az összes faj ültetésére. A sötét színű földigiliszta napsütéses tavasszal hozzájárul a talaj gyorsabb felmelegedéséhez és ezáltal serkenti a magvak csírázását, valamint a növények gyorsabb fejlődését köszönhetően a felgyorsult biokémiai folyamatoknak.


Tőzeg
Egy olyan természetes képződmény létrehozása, amely akkor jelentkezik, amikor a szerves növényi eredetű anyag felhalmozódik a magas páratartalmú feltélek alatt. Tőzegnek tartják azt a réteget ami 30 cm-nél vastagabb és tartalmazza a sajátos formájú tőzeg humuszt.

A világos tőzeg egyfajta természetes szivacs (300-szor több mennyiségű vizet tart meg, mint a saját mennyisége), elemei a sfagnum, nád vagy sás. Ennek fontos szerepe van a szubstrát szellőzésére a szubsztrát, mert nincs bomló képessége, és teljesen érzéketlen a betegségekre és elsősorban minden növény tolerálja. Különböző szubsztrátokban 25-35%-os arányban alkalmazzák, ha vetésnél vagy átültetésnél akkor 50% -os arányban is hozzáadhatunk.
A tőzeg több vagy kevesebb bomló moha nemzetségből áll, a SFAGNUM fajból (Sphagnum). Leginkább a víz-levegő rendszer javítására használják nehéz és zsúfolt talajoknál és különösen alkalmas a rendkívül hideg talajokon. Hozzátéve a tőzeget a talajhoz elősegíti a gyökér rendszereket, amely lehetővé teszi a növények jobb táplálkozását. Ezen kívül, a tőzeget tartalmaz egy komplexumot aminek a hatására a növények élet folyamatai aktiválódnak. Alkalmazzák tiszta formában vagy keverékként kerti talajjal és homokkal. Gazdag ásványi anyagokban amik szükségesek a növények növekedéséhez. Gyengén savas (a pH-érték a tartományban 6,5-7,5) és alkalmas a legtöbb növény termesztésére, amelyeknek megfelel a semleges vagy a gyengén savas talaj.
Köszönhetően a fizikai tulajdonságainak felszívja a vizet és fokozatosan enged vissza tápanyagokkal együtt, jobb a talaj légi rendszere, pórustérfogata és szubsztrát lazasága. Az eredmények tehát a magasabb csírázás, a növények gyorsabb nővekedése, jobb és egészségesebb gyümölcsök, korábbi megtermékenyülés, csökken a növényvédő szerek használatának szüksége. 25-35% tőzeget adunk a humuszhoz és komposzthoz mennyiséghez képest az aljzat elkészítésekor. Tartalmaz szükséges elemeket a növények fejlődéséhez: magnéziumot, káliumot és a kálciumot.

Zeolit
Ez az ásványi anyag természetes termék, a láva és a tengervíz kémiai reakciója által termelt. A zeolit ásvány ​​nem található meg mindenhol a világon, csak ott ahol az adott pillanatban ideális feltételek voltak egy ilyen típusú reakció kifejlesztéséhez. Tehát a forró vulkáni ásványi anyagok és tengeri só jellegzetes reakciója volt felelős egy ilyen csodálatos tulajdonságokkal rendelkező ásvány kifejlesztéséhez.
Mi az, ami miatt a zeolit ​​olyan egyedi?
Ennek az ásványi anyagnak van egy nagyon érdekes szerkezete és a megjelenése mikroszkóp alatt hasonlít egy ketrechez. A zeolit ​​egyike a ritka ásványoknak a természetben amely negatív töltésű. Érintkezve pozitív töltésű káros anyagokkal úgy viselkedik, mint egy mágnes, mint egy szivacs, elnyeli őket a rácsszerkezetében.
Ahogy az le van írva, a zeolitnak egy különleges képessége hogy a háromdimenziós kristályszerkezetében álló összekapcsolt üregekbe szívja a különböző mérgező anyagokat (talajból, vízből, növényi, állati és emberi szervezetből). A toxikus elemek azokat értjük amik a legártamatlanabbak, de azokat is amik a legveszélyesebbek, mint a nehézfémek (higany, ólom, arzén...) és a radioaktív részecskék.
Az alkalmazás a zeolit ​​a mezőgazdaságban:
Mivel megtisztítsa a földet, egyre gyakrabban használják a mezőgazdaságban, különösen az ökológiai élelmiszerek termesztésénél. A zeolittal dúsított föld ​​amellett, hogy mentesül a toxinoktól, meglazul, ásványi anyagokban gazdag és hosszan megtartja a nedvességet magában. Ezen a módon a növény fejlettebb és egy egészségesebb termést növeszt.
A zeolitot víztiszítóként ​​is használják.
Ennek az ásványi anyagnak nagy jelentősége van a radioaktív területek fertőtlenítésében, mert, mint egy szivacs elnyeli a sugárzást, ha elosztódik a szennyezett talajon.
A zeolit, a sajátos szerkezetének ​​köszönhetően, tisztasági fokának és a makro- és mikroelemekkel való kapcsolat teremtése miatt optimális fizikai-kémiai feltételeket biztosít a többéves növényel fejlődéséhez.
Ez a termék lehetővé teszi, hogy fenn maradjon az optimális táplálkozás, nedvesség a talajban, valamint szabályozza a talaj fizikai és mechanikai tulajdonságait a gödrökben amikbe a fiatal növényeket ültetik.
Gyümölcsök és szőlő ültetésénél, növekszik a tekercsek beépülése, a gyökerek és a hajtások növekedése és fejlődése. Hozzájárul az ültetési és a hozam éréséig való időszak lerövidítéséhez. A teljes termékenységi időszaka alatt növeli a hozamot és termés minőségét és nem hat ki a  teljes savak és tápanyagok közötti arányra.
E termék alkalmazása különösen indokolt könnyebb szerkezetű (homokos) talajon, ahol a nedvesség és a tápanyagok mértékének megtartása alacsony.
Műtrágyák/növényvédő szerek zeolit kezeléssel:

  • A világban sikeresen helyettesítik a pusztító nitrogén műtrágyákat, míg Szerbiában ami gazdag zeolitban ez még nem történt meg. A zeolit műtrágyák nem csak ökológiailag tiszták, gazdagítják az országot, hatékonyabbá, egészségesebbé teszik a mezőgazdaságot, sokkal magasabbak a hozamok és a sokkal magasabb minőségűek a termékek, ezen kívül megakadályozzák a veszélyes anyagok behatolását a vizekbe;
  • tartalmazza a szükséges elemeket a növények, zöldségek, gyümölcsök fejlődéséhez és hozamához: magnéziumot, káliumot és a kálciumot. Mivel a hosszú távú hatásai a zeolitnaka műtrágyákra alacsonyabb műtrágyák adagja és a gyakori töltés szükségessége.

Az melirációs hatása a zeolitnak a földre sokrétű:

  • javítja a fizikai és mechanikai tulajdonságokat, a összekapcsolja a vas hidroxidokat, növeli a porozitást, a levegő és a víz permeabilitását a talajban;
  • a homokos, könnyű, terméketlen tarja és száraz erdős területeken tízszeresére növeli a felszívó képességet;
  • kár 35%-al kevesebb öntözővíz szükséges és megtartja a nitrogént a közegben. Ez nemcsak a növényi táplálkozást segíti, hanem fenntartja a víz minőségét a talajban;
  • növeli a vízmegtartó képességét a talajban, fontos a nedvesség tartalékot teremt a talajban, ami nem párolog el és nem költözik át az alsó rétegekbe. A víz a másodlagos pórusokban ellenál a fagynak, amely növeli a növények ellenállását a fagynak;
  • biztosítja a frissességet és a pázsitok vonzerejét a nyilvános parkokban és golfpályákon;
  • jelentős a hatása a kereskedelmi kertészetben, otthoni és kerti virago ápolásában.
  •