HUMUS - GLISTENJAK EKO DAR je visoko kvalitetan organski oplemenjivač zemljišta i predstavlja produkt prerade stajnjaka i organskih otpadaka koju vrši crvena kalifornijska glista, tamne je boje i bez mirisa.

Humus je sastavljen od organskih jedinjenja i bakterija koje pomažu dalje razlaganje okolnog tla. Glistenjak u sebi ne sadrži nikakve hemijske aditive, patogene klice i otrovne elemente.

Višestruko je efikasniji od najkompleksnijih poznatih hemijskih i prirodnih đubriva.

Sastav đubriva: ukupna organska materija = min. 40%, organski ugljenik - C= min. 20%, odnos C/N = max. 20, ukupni azot - N = min. 1%, organski azot = min. 1%, ukupni fosfor - P2O5 = min. 1%, ukupni kalijum - K2O = min. 1%, huminske kiseline = 1,2%

Namena: Glistenjak je namenjen za popravku fizičko-hemijskih i mikrobioloških osobina zemljišta sa manjim sadržajem organske materije i za gajenje različitih biljnih vrsta u povrtarstvu i holtikulturi, sa količinom od 2 - 10 t/ha godišnje.

Biljne vrste i tip zemljišta za koje je namenjen: Može se koristiti za različite biljne vrste, posebno za povrće, travnjake, cveće i ukrasno bilje, koje se gaji na različitim zemljištima u polju i u zaštićenom prostoru, posebno na zemljištima sa manjim sadržajem organske materije. Može se primenjivati i za popravljanje fizičkih i bioloških osobina tla, hranidbenog režima biljaka i kao element različitih organo-mineralnih supstrata.


Količina primene: 2 - 10 t/ha (0,2 - 1 kg/m2) za zemljišta i 10 - 50 kg/m3 supstrata u zavisnosti od njegove obezbeđenosti hranljivim elementima.
Vreme primene: Pre osnovne ili predsetvene pripreme zemljišta i u pripremi supstrata.
Način primene: Ravnomerno rasturanje po površini pre obrade zemljišta i dobrim mešanjem u pripremi supstrata.

NAUČNE ČINJENICE O HUMUSU - PROIZVODU CRVENE KALIFORNIJSKE GLISTE:

 PRIRODAN, ORGANSKI I BEZ NEPRIJATNIH MIRISA - Humus služi za oplemenjivanje i humifikaciju svih vrsta zemljišta, bez mirisa je i bilo kakvih hemijskih sastojaka proizvedenih konvencionalnim načinom proizvodnje. 
Takav humus se upotrebljava u proizvodnji svih vrsta zasada, voća, povrća i vinograda, te ukrasnih biljaka, bez ikakve potrebe za dodavanjem mineralnih đubriva. Biološko-ekološka poljoprivredna proizvodnja zdrave hrane je nezamisliva bez humusa. Kao takav ima široku i nezamenjivu primenu kod sadnje, uzgoja i prihranjivanja svih vrsta biljaka, može se dodavati u bilo kojim količinama, jer je potpuno neškodljiv i prirodan. 

POBOLJŠAVA STRUKTURU TLA - On smanjuje mogućnost sabijanja tla, zbog svoje strukture oblika cilindričnih kuglica. Zbog toga se voda ne zadržava u okolini, pa ne dolazi do nakupljanja prevelike vlage u korenovom sistemu. 

ODLIČAN U POREĐENJU SA OSTALIM VRSTAMA HUMUSA - Pod ovim se misli da se može dodavati u bilo kojim količinama i biljke će ga usvojiti, jer je u potpunosti prirodan. Možete početi saditi biljke iz semena ili rasada, zapravo sa svim poznatim tehnikama sadnje i uzgoja možete pristupiti vašim biljkama uz dodavanje humusa kalifornijskih glista. On ni u kom slučaju ne može da škodi biljkama, već naprotiv, dobićete neverovatne rezultate u poređenju sa ostalim vrstama humusa.  

VISOKA DOSTUPNOST HRANLJIVIH MATERIJA - Humus kalifornijskih glista sadrži visoku koncentraciju korisnih bakterija i mikro organizama koji su nusproizvod probavnog trakta glista. Probavni trakt glista razgrađuje i meša hranljive sastojke i elemente potrebne biljkama za rast, a dostavlja ih u jednostavnoj formi. Takve forme biljka uzima iz zemljišta bez velikog napora, a višak elemenata ostaje u zemlji lako dostupan biljci u razvoju. 

PRIRODNI BILJNI HORMONI RASTA - Humus prirodno sadrži biljne hormone rasta auxin i cytokinin koji podstiču brži i jači razvoj biljaka. 

PRIRODNI ELIMINATOR PATOGENIH ORGANIZAMA - Kako se gliste hrane i štetnim gljivicama i bakterijama iz dobijene hrane, one ih prerađuju, te se na taj način smanjuje mogućnost oboljenja biljaka.

SMANJUJE KISELOST TLA -  PH vrednost humusa kalifornijskih glista je oko 7, odnosno neutralna, te svojim sastavom neutrališu kiselost tla i omogućavaju biljkama normalan rast. Humus smanjuje kiseline u zemljištu, koje nastaju delovanjem ugljenika u zemljištu, a povećava nastajanje kiseonika u tlu u obliku korisnom za razvoj biljaka. 

HEMIJSKI SASTAV HUMUSA KALIFORNIJSKIH GLISTA – Osim što sadrži kiseonik, humus sadrži fosfor i kalijum, zatim gvožđe, kalcijum, magnezijum, sumpor, bor, bakar, cink i mangan.
Humus prosečnog kvaliteta sadrži 11 puta više kalijuma, 3 puta više magnezijuma, 7 puta više fosfora i 5 puta više azota nego stajsko đubrivo. Ukratko, jedna tona humusa vredi koliko i 5 tona stajskog đubriva, koje je daleko efikasnije i daleko manje opasnije od hemijskih đubriva!